niedziela, 26 lutego 2017

Hiszpania pachnąca oliwą


Gdzieś w drodze do Sewilli zatrzymaliśmy się na wielkiej plantacji drzew oliwnych. Zastaliśmy tu coś w rodzaju "oliwnego skansenu".
Od razu po wyjściu z autokaru uderza zapach oliwy, który wciska się wszędzie i oszałamia. Zapach jest bardzo intensywny i nie ma od niego ucieczki:)
W pierwszym momencie wydaje się nieprzyjemny, natrętny, ale po chwili człowiek się przyzwyczaja i staje się  miły. A przede wszystkim ma się odczucie, że ta oliwa nawilża całe ciało, włosy, gardło.
Mozna powiedzieć, że jest się w oliwkowym SPA.
Działa tu sklepik w którym można nabyć wszystko co ma związek z oliwką: butelkowaną oliwę, kremy na bazie oliwy, wszelkie kosmetyki itp.


skansen "oliwny"



Do tego miejsca przybywały napełnione oliwą lub oliwkami beczki i chyba dokonywano tu wytłaczania, o czym świadczą zgromadzone  beczki, wielkie kadzie. Po zbiorze oliwki niezwłocznie przewozi się do miejsca tłoczenia, gdyż owoce nie powinny być przechowywane dłużej niż 24 godziny.


dawna tłocznia oliwy w Hiszpanii


W Hiszpanii drzewom oliwnym żyje się najlepiej, ponieważ tutaj idealnie zaspokojone są wszystkie ich potrzeby. Klimat z niewielkimi wahaniami temperatury – duże nasłonecznienie, długie, ciepłe i suche lato, deszczowa wiosna i jesień oraz łagodna zima ze stosunkowo małymi opadami deszczu i rzadkimi nocnymi przymrozkami – są dla nich idealne

beczki na oliwę


W Hiszpanii rośnie ponad 300 milionów drzewek oliwnych, pokrywając obszar ponad 2 milionów hektarów, co stanowi 25% wszystkich powierzchni uprawnych świata.

stare prasy i tłocznie oliwy


Od ok. 35 do 100-150 roku znajduje się w okresie swojej pełnej dojrzałości i owocując – przynosi największe plony. Później drzewo starzeje się i może osiągnąć wiek nawet 2 000 lat.


amfory na oliwę

Wśród hiszpańskich oliw z oliwek znaleźć można smaki słodkie, łagodne, a także pikantne czy gorzkawe, ponieważ każda oliwa ma własny profil zapachowy.
Uprawy oliwek na Półwyspie Iberyjskim założyli Rzymianie, którzy traktowali ten rejon jak swój spichlerz.

żarno.
Hiszpanie uwielbiają oliwę. W hotelu podczas śniadania goście zagraniczni korzystali z tradycyjnego śniadania a Hiszpanie szli do osobnego pomieszczania, w którym ustawiali się w kolejce do tostera. Podpieczony chleb polewali oliwa i to było ich śniadanie.



Cienkie wężyki z wodą są ukryte, nieco przysypane ziemią. Słychać lekki szum wody.

wszędzie szemrze cichutko woda doprowadzona ukrytymi pod ziemią rurkami
owocujące oliwki na tle pola o rdzawej ziemi
Jak widać nie są to tradycyjne, przyjazne środowisku gaje. Podobno takie sztucznie nawadniane plantacje są groźne dla środowiska, powodują erozję gleby. Stare gaje w górach są natomiast bezlitośnie niszczone. Hodowcy wyrąbują stuletnie drzewa lub sprzedają je bogatym snobom do ogrodów. A niezwykle intratna stała się intensywna produkcja masowa z użyciem maszyn, nawozów sztucznych i chemicznych środków chwastobójczych, opłacalna z powodu wysokich unijnych dotacji. 
Setki tysięcy drzew oliwnych „wysysają” wodę, spada poziom wód gruntowych, wysuszona, pozbawiona szaty roślinnej gleba ulega erozji. Tylko Andaluzja traci w ten sposób 80 mln ton dobrej gleby rocznie. Nawozy i pestycydy z pól oliwnych zatruwają środowisko, w niektórych regionach gleba zmieniła się w toksyczną pustynię. Plantacje powstają na miejscach naturalnych ekosystemów, w rezultacie ginie miejscowa fauna i flora. Logika subwencji prowadzi do ekologicznej klęski.
Polecam artykuł Groźne gaje oliwkowe


tu widać ukryte pod ziemią rurki dostarczające wodę oliwkom

Sady oliwne są starannie pielęgnowane jako część spuścizny rodzinnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Podobno kiedy rodzi się dziecko, sadzi się dla niego kilka drzewek, które po 30 latach będą stanowić kapitał lub po prostu stanowić źródło oliwy.


wielka kadź na oliwę
  • przeciętny Hiszpan spożywa około litra oliwy miesięcznie
  • gorzki posmak oliwy oznacza, że oliwki zostały zebrane w najlepszym momencie, kiedy nie dojrzały one jeszcze do końca. Gwarantuje to zachowanie ich najcenniejszych właściwości zdrowotnych
  • oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, gdyż jest ono jej wrogiem
  • zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana do ok. 2 lat, natomiast po otwarciu – najlepiej nie dłużej niż 3 miesiące
  • używano jej do namaszczania królów. W każdej z trzech monoteistycznych religii oliwa bądź drzewo oliwkowe ma swoje znaczenie
  • po potopie gołąb przyniósł Noemu do arki gałązkę oliwną na znak, że ziemia jest znów zdatna do zamieszkania. Stąd gołąbek z gałązką oliwną w dziobie stal się symbolem pokoju i pojednania


6 komentarzy:

  1. Chciałabym się znaleźć w takim oliwnym spa :-) a to ciekawa historia, nie wiedziałam że oliwki tak dlugo dojrzewają :-(juz bym się skusila na uprawe ze wzgledu na właściwości. Hihi. System nawadniający to świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem, czy w ciągu ostatnich 15 lat coś się zmieniło w polityce unijnej, czy gaje oliwne na stokach gór przetrwały ?

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa wylać dziecko z kąpielą, o tych dotacjach unijnych piszę. A można było postawić sprawę upraw inaczej a nie uprzemysławiać na siłę rolnictwo. A teraz co z takim wielkotowarowym, silnie oddziaływającym na środowisko zrobić?! Tak się kończy lobbowanie przez koncerny!:-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Hiszpania, wakacje ... super wspomnienia . :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne miejsce i bardzo ciekawa historia. Szkoda że to już tylko "skansen"...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapach rzeczywiście w pierwszym momencie jest bardzo intensywny chwilami aż męczący, ale można się szybko przyzwyczaić :)

    OdpowiedzUsuń